Trees Janssens


Statenlid en frac­tie­voor­zitter

Voor alles is een eerste keer, zo ook in de politiek. In 2002 werd ik voor het eerst in mijn leven lid van een politieke partij, in 2011 mocht ik voor de eerste keer meedoen aan de verkiezingen en in 2019 haalde de Partij voor de Dieren haar eerste zetel in Provincie Zeeland. De eer was aan mij om plaats te nemen in Provinciale Staten, mijn eerste schreden in de politiek.

De afgelopen drie jaar waren er nog een heleboel eerste keren, de meest bekende heeft zelfs een naam in de politiek, namelijk de eerste toespraak van een nieuwe volksvertegenwoordiger. Dit wordt de ‘maidenspeech’ genoemd en mag niet onderbroken worden.

Net als elke nieuwe functie gaat het Statenlidmaatschap met een beetje vallen en opstaan. Eigenlijk blijft het in de politiek altijd vallen en opstaan denk ik als ik naar uitzendingen van debatten kijk, er komen altijd weer nieuwe onderwerpen, onverwachte situaties en je opponenten zullen je altijd blijven verrassen met scherpe interrupties.

Na drie jaar in de Staten leer ik nog elke dag iets bij en dat is wat het ook zo interessant maakt. Ook al ben je soms bezig met een ‘mission impossible’, gewoon doorgaan. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Dat is waar ook, in maart 2023 zijn er nieuwe verkiezingen. We hebben nog een hoop te doen in Zeeland en achter de schermen wordt hard gewerkt aan een kieslijst. Dus als je denkt ‘ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’ meld je aan. Al is het voor de eerste keer.