Peter Lievense


Onlangs woonde ik een bijeenkomst bij in de Zeeuwse bibliotheek over kernenergie en toen viel het mij weer op hoe al die existentiële problemen waar we mee worstelen, worden aangevlogen alsof ze allemaal op zichzelf staan. Alsof ze kunnen worden opgelost door aan een paar knopjes te draaien.

Als we allemaal maar een warmtepomp aanschaffen, en een elektrische auto, komt het wel goed met het klimaat en als we er nog twee kerncentrales bij bouwen in Borssele kan Dow Chemical in Terneuzen nog tot in de eeuwigheid plastic blijven produceren.

Politiek in Zeeland. Ze dronken een glas, ze deden een plas en alles bleef zoals het was. Maar helaas, de wal keert het schip.

Klimaatverandering, de stikstofcrisis en het verlies van biodiversiteit hebben allemaal dezelfde fundamentele oorzaak: een systeem dat gaat voor korte-termijn winst ten koste van alles. En dat ‘alles’ is nu bijna op!

De Partij voor de Dieren is de enige partij die kiest voor een fundamentele verandering van het systeem. Niks cosmetische veranderingen uit angst kiezers kwijt te raken!

Voort ben ik van mening dat er zo snel mogelijk een einde moet komen aan het peilloze lijden door de intensieve veehouderij. In Nederland worden er elk jaar meer dan 500 miljoen dieren geslacht na een erbarmelijk leven. Het op een industriële schaal ombrengen van wezens met een bewustzijn, met intelligentie en gevoel, met sociale en emotionele behoeftes, is immoreel en gruwelijk.

Gerelateerd

Nieuws