Zondag 19 mei: Onder­gronds gezwam!


Lezing over bodem­leven door Marc Siepman

25 april 2024

Ondergronds gezwam!

De Partij voor de Dieren afdeling Zeeland organiseert op eerste Pinksterdag 19 mei een bijzondere bijeenkomst op een bijzondere plek!

Tijdens de lezing ‘Ondergronds gezwam’ van Marc Siepman leren we alles over het bodemleven en het belang daarvan voor sterke planten, gezonde voeding en een beter leven. We kunnen gelijk kijken hoe dat in de praktijk werkt want we zijn te gast bij Oest, op landgoed Hof ter Linde in Ritthem waar op basis van permacultuur ‘geboerd’ wordt!

Deelname is gratis en iedereen is welkom, maar aanmelden via zeeland@partijvoordedieren.nl is verplicht want: vol = vol!

Schimmels
Bodemdeskundige Marc Siepman vertelt in zijn lezing ‘Ondergronds gezwam’ over het fantastische werk dat schimmels, bacteriën, protozoa, muizen, mollen, insecten, wormen, larven en al die andere beestjes voor ons doen. Over successie, fotosynthese, het klimaat, water, enzymen, stikstof, fosfaat en alle andere voedingsstoffen – maar vooral over vertrouwen op complexiteit. Want een gezonde bodem is geen dooie boel, maar barst van het leven.

Oest, Hof ter Linde
De bijeenkomst vindt plaats bij Oest, Farm & Stay op Hof ter Linde aan de Welzingseweg 2c in Ritthem. Een landgoed van 6 hectare met onder andere een voedselbos, permatuin en een zuurdesembakkerij. Na afloop van de lezing is er de mogelijkheid om mee te gaan met een rondleiding over het landgoed.

Plantalia
Direct naast Oest vinden we zelfoogst- en pluktuinderij Plantalia die wordt gerund door Karin Körver. Plantalia is een ‘gemeenschapstuinderij' waarbij de klanten een oogstaandeel afnemen. Vanzelfsprekend wordt er gewerkt zonder bestrijdingsmiddelen, kunstmest of dierlijke mest. Na de lezing is het mogelijk om Plantalia te bezoeken.

Over Marc Siepman
Marc Siepman zet zich in voor een planeet waarop we ons weer onderling afhankelijk voelen. Waarop alles en iedereen in vrijheid toegang heeft tot gezonde voeding, schoon water, schone lucht en beschutting. Hij schrijft, vertaalt en geef lezingen, cursussen en workshops over de bodem, systeemdenken, permacultuur en economie. Sinds 2013 heeft hij meer dan 600 lezingen, workshops, webinars en cursussen gegeven.

Bovendien heeft Siepman drie belangrijke boeken vertaald over de bodem: Het Bodemvoedselweb (2014), Bodem in Balans (2015) en Mycorrhizale schimmels (2021). Marc Siepman en zij gezin leven van donaties, dus een gift is altijd welkom :)

Illustratie: Lotte Klaver


Wie, wat, waar en wanneer

Wat:

 • Lezing Ondergronds Gezwam, door Marc Siepman.
 • Rondleiding permatuin, voedselbos en boerderij Hof ter Linde.
 • Bezoek aan gemeenschapstuinderij Plantalia.

  Waar:
  Oest Farm&Stay heeft 2 ingangen, voor het evenement kom je via de Zuidweg 6, Ritthem. Kom bij voorkeur per fiets of rijd samen. Volg ter plekke de aanwijzingen voor parkeren van fiets of auto op.

  Wanneer:
  zondag 19 mei, eerste Pinksterdag

  • 13:00 uur: Inloop
  • 13:30 uur tot 15:30 uur: Lezing Marc Siepman
  • 16:00 uur tot 17:00 uur: Rondleiding Oest of bezoek Plantalia.

  Iedereen is welkom. Deelname is gratis. Wel vooraf aanmelden via zeeland@partijvoordedieren.nl.

  Let op er zijn 50 plaatsen en: vol is vol!

  Gerelateerd nieuws

  Help! Stop het vergassen van ganzen in Zeeland!

  De Provincie Zeeland heeft een voorgenomen besluit gepubliceerd om het op grote schaal vergassen van vele duizenden ganzen to...

  Lees verder

  Vrijdag 17 mei: Politiek café over de belangrijkste Europese verkiezingen ooit!

  Als het politieke weerbericht klopt, waait er na de Europese verkiezingen op 6 juni een gure wind door Europa! In negen lande...

  Lees verder