25 februari: Symposium ‘Vogel­griep in de delta’


Zeeuwse bibli­o­theek, Middelburg

3 februari 2023

Vogelgriep in de Delta

Vogelgriep gaat niet meer weg, integendeel. De dodelijke variant, die ontstaat in pluimveebedrijven, drijft de sector tot wanhoop. Het virus is echter ook in de natuur terecht gekomen en roeit over de hele wereld niet alleen hele populaties water- en zeevogels uit maar doodt ook roofvogels, zeehonden, vossen, otters en zelfs Grizzlyberen!

Ook de mens is niet immuun: van de 866 mensen die de afgelopen jaren wereldwijd met type H5N1 besmet raakten, overleed volgens de WHO meer dan de helft. De kans dat een van mens-op-mens overdraagbare mutatie ontstaat die tot een pandemie uitgroeit, is klein, maar aanwezig.

Hoogpathogene vogelgriep grijpt om zich heen, ook in Zeeland! Tijd voor structurele, duurzame oplossingen!

Aan de orde komen:

  • Wat is vogelgriep, waar komt het vandaan, wat is de rol van de pluimveesector, en wat brengt de toekomst?
  • Kan vogelgriep overspringen op de mens en zich ontwikkelen tot een pandemie? Kunnen we dat voorkomen?
  • Wilde vogels en ‘nieuwe natuur’ krijgen nogal eens de schuld: hoe zit dat?Ook in Zeeland worden pluimveebedrijven geruimd en sterven duizenden vogels in het wild: hoe moeten provincie en waterschap handelen?
  • Overheid en wetenschap spannen zich vooral in om de pluimveesector in stand te houden: hoe ziet een duurzaam beleid eruit?
  • Hoe kunnen we structureel overgaan naar een ‘dierzame’ economie waarin we het lijden van dieren en de gevaren van zoönosen voorkomen?

Met:

Prof. dr. Pim Martens, hoogleraar planetaire gezondheid, wetenschapsactivist. Hij maakt zich in het dagelijks leven sterk voor goede relaties tussen mens, dier en natuur.

Alfons Olde Loohuis, voormalig huisarts die in Herpen als eerste de Q-koorts vaststelde in zijn praktijk, huisartsopleider aan de Radboud Universiteit specialisatie pandemieën en zoönose-expert.

Jolanda Lichtenberg, Stichting Dierenwelzijn Walcheren en kandidaat Waterschapsverkiezingen voor de Partij voor de Dieren. Haar organisatie ruimde met bijna 80 vrijwilligers het afgelopen jaar duizenden dode en dodelijk zieke vogels op de Zeeuwse eilanden.

Peter Lievense, journalist en kandidaat Provinciale Staten en Waterschapsverkiezingen voor de Partij voor de Dieren, dagvoorzitter, verzorgt de inleiding – ‘Vogelgriep voor Dummies’.

Praktische informatie
Datum: Zaterdag 25 februari van 14:00 uur tot 17:00 uur
Locatie:
Zeeuwse Bibliotheek, Middelburg
Organisatie: Partij voor de Dieren, Zeeland

Deelname is kosteloos na aanmelding.
Er zijn maximaal 150 plaatsen beschikbaar.
U kunt zich aanmelden via zeeland@partijvoordedieren.nl o.v.v. 'symposium vogelgriep' en uw naam.

Gerelateerd nieuws

Officiële indiening kandidatenlijst Provinciale Staten

Vandaag heeft onze lijsttrekker Trees Janssens de kandidatenlijst voor de Provinciale Staten officieel ingediend bij het Stad...

Lees verder

Lijsttrekker Trees Janssens debatteert in De Zeeuwse Kamer

In de aanloop naar de Statenverkiezingen houdt Omroep Zeeland onder meer een aantal debatten op de radio. Dat gebeurt in De Z...

Lees verder